5 Tekens om je banden te vervangen

Net zoals een huis een goede basis vereist, vertrouwt een voertuig op een solide set banden. Kwaliteitsbanden zijn niet alleen een luxe, ze zijn een noodzaak voor elke autobezitter. De prestaties van de banden zijn zelfs essentieel voor de prestaties en veiligheid van je voertuig.

Teken # 1: Hun profiel is minder dan 1,5 millimeter

Als het profiel van je band minder dan 1,5 millimeter diep is, is dit een teken dat het tijd is om deze te vervangen. Denk eraan: winterbanden zijn misschien winterhard genoeg om door een Canadese winter te komen, maar ze moeten nog steeds worden vervangen, net als all-season banden. Vervang je winterbanden door een nieuwe set als hun loopvlak tot 0.19 mm is versleten.

Teken # 2: Je ziet abnormale bobbels of hobbels

Als je banden met abnormale hobbels, knopen of uitstulpingen opmerkt, pas dan op – deze moeten worden vervangen. Biezen of luchtbellen in je banden kunnen worden veroorzaakt door over stoepranden of door grote kuilen te rijden. Rijden met lage bandenspanning kan ook knopen of stoten in je banden veroorzaken.

Als je een bolling in de zijwand van de band aantreft – de zijkant van je band die zichtbaar is en de merknaam bevat – dan is dit een indicatie dat het interne frame van de band is beschadigd door scheuren of andere soorten schade. Dit betekent dat luchtdruk is gelekt van het stijve interne frame naar de flexibele buitenlaag van de band zelf.

Als je hobbels, bobbels of luchtbellen in je banden opmerkt, moet je niet verder rijden met de betrokken banden, omdat hun structurele integriteit hoogstwaarschijnlijk aanzienlijk is verminderd. Dit vergroot de kans dat je banden falen bij het bereiken van hoge snelheden – om dit gevaarlijke risico te vermijden, dien je de betrokken banden zo snel mogelijk te vervangen.

Teken # 3: De slijtage balk van je loopvlak is zichtbaar

Dit teken van noodzakelijke vervanging van de banden is het gemakkelijkst te herkennen. Kijk eens naar je banden – de kleine bruggen tussen de loopvlakken, die tussen de loopvlakken vormen of over de banden lopen, zijn de “loopvlak slijt staven”.

Deze worden in lijn met het loopvlak van de band terwijl de band na verloop van tijd slijt. Wanneer de loopvlakken van het loopvlak volledig gelijk lopen met het werkelijke loopvlak van de band, is dit een teken dat je banden moeten worden vervangen.

Teken # 4: Je band is gebroken

Als je band is doorboord, moet je zorgvuldig overwegen of de betreffende band kan worden gerepareerd of dat een volledige vervanging noodzakelijk is. Als je merkt dat een of meer van je banden een lekke band hebben, moet je de lekke band zo snel mogelijk inspecteren. Als het zes millimeter of minder diep is, kan je band veilig worden gerepareerd.

Als de band echter wordt aangetast door een lek dat meer dan zes millimeter diep is, moet je jouw  band zo snel mogelijk vervangen.

Wat meer is, als een of meer van je banden op verschillende plaatsen worden doorboord en deze gaten dicht bij elkaar liggen zodat eventuele reparaties elkaar zouden overlappen, dan is vervanging noodzakelijk.

Teken # 5: Het is meer dan 10 jaar geleden

Als het tien jaar geleden is dat je je banden voor het laatst hebt vervangen, is het tijd om een ​​nieuw wielenset te kopen! Als je banden meer dan tien jaar oud zijn, adviseren de meeste experts ze te vervangen, zelfs als ze geen zichtbare schade hebben. Hoewel ze er misschien uitzien als ze in goede staat zijn, en hun traliewerk niet versleten is, is de veiligste optie om ze te vervangen.

Bovendien moet je er na vijf jaar gebruik zeker van zijn dat je banden jaarlijks worden geïnspecteerd door een professionele automonteur.