7 Tips om alert te blijven op de weg

Veilige rijtechnieken zijn het hele jaar door belangrijk, maar de winter is de tijd dat je voorzichtig moet zijn.

Vast komen te zitten is vooral onaangenaam als je genoeg vakantieplannen hebt en het koude vervelende weer niet tot het wachten langs de weg leidt.

Het voorbereiden van je auto op een winterreis is een eerste taak (en winterbanden zijn de nummer één upgrade om te overwegen), nu hebben we het over hoe je veilig kunt rijden in het slechte weer.

Controleer je banden

Je moet niet alleen letten op de profieldiepte (die niet ondieper moet zijn dan 1,6 mm), maar ook op het seizoensgebonden doel van je banden. Zomerbanden zijn niet bedoeld voor het rijden in de winter en kunnen daarom de veiligheid helemaal niet garanderen.

Je kunt alleen op pad gaan tijdens het hele seizoen of nog betere winterbanden, hoewel deze niet-verplicht zijn in het VK, maar nog steeds zeer gunstig zijn op het gebied van veiligheid en reiscomfort. Controleer de druk voordat je op weg gaat en houd de banden op de juiste manier opgeblazen, omdat koude temperaturen de banden kunnen laten leeglopen.

Schraap ijs en sneeuw uit je autoruiten voordat je weggaat.

Maak niet alleen een kijkgat op de voorruit schoon voor jezelf, maar maak het hele raam schoon en zorg ervoor dat niets het zicht vermindert. Je moet de weg van alle kanten bekijken om veilig te blijven.

Rij soepel en met een lagere snelheid dan je gewoonlijk doet.

Voorkomen dat je auto grip verliest, is cruciaal op een gladde weg, vooral als je geen winterbanden hebt voor extra grip.

Houd dus je snelheid laag zodat je meer tijd hebt om te reageren op een gevaarlijke situatie of op zijn minst een kleinere schade hebt.

Wees nauwkeurig met je gaspedaal.

Zacht accelereren helpt wielrotatie voorkomen. Je zult minder snel draaiende wielen krijgen als je in de 2e versnelling start

Rem zachtjes om te voorkomen dat je wielen blokkeren.

Als dit gebeurt, zouden vergrendelde wielen je auto gewoon laten glijden. Gelukkig hebben de meeste nieuwe auto’s het ABS (antiblokkeerremsysteem), dus wanneer je het rempedaal op de vloer duwt, blijft het systeem licht draaien om de tractie te behouden.

Als je voertuig niet over het ABS beschikt, kun je de vergrendeling voorkomen door heel voorzichtig en met stoten te remmen.

Houd een langere reisafstand aan.

Pas op voor het bumperkleven op een gladde weg en onthoud dat je remafstand nu langer is. Aangezien je niet op de remmen moet slaan, zorg er gewoon voor dat de afstand waarover je auto reist de ruimte heeft voor het ‘zachte’ remmen.

Nooit multitasken aan het stuur.

Dit gaat niet alleen over het vermijden van afleiding (tijdens het rijden doe je niets anders), maar ook over het geven van taken aan je voertuig. Of je nu draait, remt of accelereert, doe één ding tegelijk.

Als je twee taken gelijktijdig wilt uitvoeren, verminder je controle over je voertuig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *