8 manieren om afgeleid rijden te vermijden.

Ben je ooit op je bestemming aangekomen en wist je niet meer hoe je daar terecht kwam? Of hoe je daar zo snel bent aangekomen? Heb je ooit een afslag of een afslag gemist op een van je vaste routes? Heb je ooit snel moeten remmen, omdat er plots iets voor je lag?

Als dat zo is, heb je je waarschijnlijk schuldig gemaakt aan afgeleid autorijden, iets dat je ogen van de weg haalt, handen uit het stuur haalt of de rit verwijdert.

Wie wordt afgeleid?

Het is niet verrassend dat de meest onervaren bestuurders de meest voorkomende overtreders zijn. In feite heeft 16 procent van alle afgeleid rijongevallen betrekking op bestuurders die jonger zijn dan 20. Daarnaast zijn 10 procent van de bestuurders tussen de 15 en 19 jaar die betrokken waren bij dodelijke ongevallen. Maar ze zijn niet de enigen. Uiteindelijk worden mensen van alle leeftijden afgeleid (zelfs ouders met kinderen in de auto).

Hoe kan ik een betere chauffeur worden?

De regels van de weg zijn er niet voor niets. Als je volledig oplettend bent, is het gemakkelijker om ze te volgen en verminder je ook het risico op een ongeluk.

Om te vermijden afgeleid te worden, probeer dit:

Maak jezelf vertrouwd met de functies van je auto.

Probeer deze snelle oefening. Ga in je geparkeerde auto zitten, sluit je ogen en kijk hoe goed je je weg weet. Kun je je ruitenwissers vinden? Cruise control? Richtingaanwijzer? Het doel is hier om toegang te krijgen tot alles wat je nodig hebt zonder je ogen van de weg te halen. En als je precies weet waar ze zijn, zal dat veel gemakkelijker zijn.

Weet waar je aan het navigeren bent.

Start uw GPS voordat u uw auto start. Als u een passagier hebt, vraag hem of zij uw co-piloot wordt. Als dit niet het geval is, controleert u of uw navigatiesysteem is ingesteld om met u te spreken.

Kies de perfecte afspeellijst.

In plaats van per station door het station te fietsen, pas dan een aangepaste afspeellijst aan voordat je in de auto stapt, en reken erop om je door je reis te leiden.

Steek je smartphone in de middenconsole.

Wist je dat bestuurders vier keer meer kans lopen op een ongeluk als ze hun telefoon gebruiken? Dat is waarom het logisch is om het uit het zicht en uit het hart te houden. Of je ervoor kiest om je smartphone op je middenconsole, handschoenenkastje, portemonnee of achterbank te laten staan, probeer hem ergens te houden waar je hem niet gemakkelijk kunt openen.

Zet uw meldingen stil.

Haal de verleiding weg. Schakel uw telefoon uit of schakel het geluid uit.

Sip door een rietje.

Eten tijdens het rijden? Het antwoord zou eenvoudig moeten zijn. Maar soms moet je wat drinken, vooral tijdens lange autoritten. Het probleem is dat wanneer je een kopje of fles terug kantelt, je ook je hoofd naar achteren kantelt. En dan kun je niet langer zien waar je naartoe gaat. De beste manier om er omheen te werken? Gebruik gewoon een rietje.

Download een app die is ontworpen om afleiding te verminderen.

Geloof het of niet, er zijn smartphone-apps die je kunnen helpen je best te doen door teksten en oproepen te blokkeren. Sommige beperken zelfs uw toegang tot andere smartphonefuncties, zoals uw e-mail en uw camera. Probeer Cellcontrol of SafeDrive.

Doe een belofte.

Als je toegewijd bent om een ​​meer oplettende bestuurder te zijn, wordt je automatisch bewust van je eigen rijgedrag.