De snelheid en kracht van de Tesla 2020 Roadster

Tesla gaat terug naar zijn roots met een nieuwe Roadster, een langverwachte vervanging voor de compacte elektrische sportwagen die het bedrijf in 2008 op de voorgrond plaatste. Klein, krap en duur maar snel van de plank en met een bereik van 320 km, toonde de eerste Tesla Roadster aan dat elektrische auto’s zowel opwindende als potentieel winstgevende producten kunnen zijn.

De oude Roadster stopte met de productie toen de Model S in 2012 aankwam, en Tesla is er sinds de ondergang niet beter in geworden om auto’s een naam te geven. Net als de originele Lotus-gebaseerde tweezitter, is de nieuwe Roadster helemaal geen roadster, maar een targa, met een klein verwijderbaar dakpaneel in plaats van de volledige inklapbare bovenkant die nodig is om de naam correct te claimen. Het hef paneel in de nieuwe Roadster is blijkbaar van glas gemaakt.

Tesla 2020 Roadster open en gesloten

Waar Tesla het afgelopen decennium behoorlijk goed in is, is het opdrijven van hype en het verzamelen in bergen van gelddeposito’s voor nieuwe auto’s lang voordat ze daadwerkelijk kunnen worden gekocht. De nieuwe Roadster moet pas in 2020 worden geleverd, maar je kunt een pre-order plaatsen door $ 50.000 te meppen. Zodra de productie start, wordt de basisprijs ingesteld op $ 200.000

Het dak opent zich alleen boven de voorstoelen – ondanks een vrij steile helling aan de achterkant zal de nieuwe Roadster een 2 + 2 zijn, met op zijn minst ruimte voor kinderen.

Dankzij de typische ‘skateboard’-hardware-indeling van de Tesla, die batterijen en motoren onder de grond laat zakken, zou de nieuwe Roadster ook een redelijke bagageruimte moeten bieden, waarschijnlijk met zowel voor- als achter opslag en praktischer dan de enige andere 2 +2 plug-in sportwagen die ik kan bedenken, de BMW i8.

De Roadster beschikt over een 200 kWh batterij – twee keer de capaciteit van het grootste Model S power pack – wat een voorspeld bereik van 620 mijl (of ongeveer 1.000km) oplevert tussen oplaadbeurten. Dat is LA naar San Francisco en terug op snelweg snelheid zonder opladen, volgens Tesla-chef Elon Musk.

Wanneer een Roadster stopt voor elektriciteit, kan het een tijdje duren om te tanken. Een binnenlandse wallbox van 7kW zou bijvoorbeeld ongeveer 30 uur nodig hebben om 200 kWh energie te leveren voor een volledige lading, hoewel de kans op leeg aankomen laag is. De krachtige Superchargers van Tesla scheppen elektronen in een veel sneller tempo en moeten ongeveer 170 mijl bereik kunnen toevoegen in 30 minuten, net als met de hedendaagse Tesla-modellen.

Tesla 2020 Roadster front

Het nadeel van zo’n grote batterij is gewicht. De beste batterijen van Tesla tot nu toe hadden een energiedichtheid van 170 Wh / kg, wat betekent dat een 200 kWh-pakket tot 1,2 ton alles alleen kon wegen. Zodra de rest van het chassis, de carrosserie, het interieur en de aandrijfmotoren zijn toegevoegd, is de Roadster niet licht van gewicht.

Wat het verliest in lichtheid zal het proberen te compenseren in pure grunt. Met vierwielaandrijving met dank aan één motor aan de voorzijde en twee aan de achterkant, levert het geclaimde koppel van 10.000 Nm, plus actieve vectoring van het koppel om de wegligging te ondersteunen, de Roadster snel te kunnen raketschepen.

Achteraanzicht van de Tesla 2020 Roadster

Mensen die geïnteresseerd zijn in het braaien van hun hersenkraker tegen een hoofdsteun, verwelkomen nul tot 60 km / u in 1,9 seconden en een topsnelheid boven 400 km / uur.