Hoe technologie de toekomst van auto’s en autorijden revolutioneert

Elke automaker is op een of andere manier betrokken bij de technologische revolutie die de oorspronkelijke relatie tussen auto en chauffeur de afgelopen tien jaar opnieuw heeft gedefinieerd.

Toekomstige auto technologieën raken bijna elk gebied van een voertuig, van dashboardpanelen en passagiers zones tot de motorconfiguratie, remsystemen, koplampen en zelfs banden.

De oorzaak van verandering

Wat was de drijvende kracht achter de toekomst van auto’s? Twee overtuigende krachten: de roep om een ​​steeds grotere veiligheid en een aanzienlijke sprong voorwaarts in minimale brandstof besparing normen die binnenkort van kracht worden en autofabrikanten ertoe aanzetten essentiële veranderingen aan te brengen om die grenzen te bereiken.

Maar innovaties komen ook voort uit consumentenwaarden, zeggen experts. Met detectie van dode hoeken kan een auto bijvoorbeeld iemand op de volgende rijstrook “zien” via radar- of cameratechnologie en de bestuurder laten weten wanneer het veilig is rijstroken te wisselen.

“Wat interessant is, is de wens van de consument naar deze technologieën”, zegt Kristin Kolodge, uitvoerend directeur van de interactie met de bestuurder en de mens-machine-interface met JD Power and Associates. Ze zegt dat ondanks de extra kosten die ermee gepaard gaan, de toekomst van auto’s wordt aangedreven door consumenten die “de grootste vraag naar die technologieën tonen”.

Net buiten bereik

Toch blijven sommige futuristische auto technologieën onpraktisch vanwege de kosten, wat fabrikanten ertoe aanzet meer betaalbare opties te vinden. De meest geavanceerde rijstrookdetectie die beschikbaar is, maakt bijvoorbeeld gebruik van LiDAR, een 360-graden radarsysteem dat afstand meet door laserlicht van omliggende objecten te laten botsen. Maar de technologie is onbetaalbaar. Als goedkoop alternatief kunnen autofabrikanten meerdere camera’s gebruiken die in de auto zijn geplaatst, waardoor de computer wordt gewaarschuwd om rijstroken en mogelijke gevaren te controleren.

“Auto’s kijken naar webcams met een hoge resolutie”, zegt Jeffrey Miller, universitair hoofddocent engineering aan de University of Southern California, wiens onderzoek voertuig-tot-voertuig communicatie omvat. “Ze hebben er 10 tot 20 rond een voertuig en delen al die gegevens samen, zodat ze een beeld hebben van wat er om hen heen gebeurt.”

Toekomstige auto’s kunnen met elkaar ‘praten’

Met voertuigcommunicatie kunnen auto’s “praten” via een 4G LTE draadloos netwerk om verkeersinformatie te melden en te anticiperen op incidenten die anders tot een ongeval zouden kunnen leiden. In het geval van twee voertuigen die samen reizen, kan de auto vooraan informatie terugsturen over  (weg) omstandigheden, zoals ijzige plekken, kuilen of scherpe bochten. Het kan ook gegevens direct naar de achterliggende auto sturen wanneer deze de remmen raakt.

“Auto’s kunnen veel sneller vertragen”, zegt Miller. “Zodra het voorste voertuig vertraagt, zal het achterwiel binnen milliseconden remmen.” Een vergelijkbare futuristische auto technologie is adaptieve cruisecontrol die de auto automatisch vertraagt ​​om op veilige afstand van het voorligger te blijven.

De toekomst van autorijden zou inhouden dat dit communicatiesysteem wordt ingebouwd in de infrastructuur van een stad, waar verkeersborden aansluiten bij het gesprek en gegevens zoals snelheidsbeperkingen en stopsignalen naar uw voertuig sturen.

Hoe connectiviteit tegenwoordig wordt gebruikt

Voorlopig kan hetzelfde draadloze netwerk waarmee voertuigen ‘praten’ het interieur van uw auto veranderen in een mobiele Wi-Fi-hotspot, zodat passagiers muziek kunnen streamen, films kunnen kijken of op internet kunnen surfen. Ook kan uw auto essentiële diagnostische informatie naar de fabrikant sturen terwijl deze software-updates op dezelfde manier ontvangt als uw thuiscomputer.

Vooruitgang in de connectiviteit van auto’s leidt tot slimme auto’s die kunnen linken naar uw huis en smartphone, zodat u de deuren van de auto kunt vergrendelen, de motor kunt starten of de statistieken van een recente reis kunt bekijken vanuit uw luie stoel. Auto’s in de toekomst kunnen dit een stap verder brengen en uw voorkeuren en gedragspatronen leren en de binnentemperatuur en -positie dienovereenkomstig instellen.

“Het is vergelijkbaar met wat we zien op consumentenelektronica of zoekopdrachten op internet die je “gedrag” leren”, zegt Kolodge. Als het bijvoorbeeld dinsdag om 7 uur is, weet de auto dat u naar uw werk gaat en kan hij uw woon-werk verkeer omleiden om een ​​ongeluk te voorkomen. “Of misschien weet u dat u een afspraak in de agenda hebt en dat de tijd om te arriveren u voorbij de starttijd van de vergadering zal brengen,” voegt ze eraan toe. “Dus het kan vragen of je het kantoor van de dokter wilt bellen om hen te laten weten dat je 15 minuten te laat bent.”

Rijden met augmented reality

Naast Wi-Fi en andere systemen verandert ook het uiterlijk van de instrumenten van een auto en de manier waarop deze gegevens weergeven. Augmented reality gebruikt uw voorruit als een beeldscherm om belangrijke informatie voor de bestuurder te projecteren, waarbij heads-up displays (HUD) dashboard uitlezingen bieden, zoals snelheid, RPM’s en benzineverbruik, evenals weerberichten en waarschuwing aanwijzingen voor rijstroken. “Het toont verschillende symbolen op je voorruit met betrekking tot de weg”, zegt Kolodge. “Dus als je over een halve kilometer een bocht naar rechts moet maken, zal deze op de voorruit een groene pijl op de weg leggen.”

Hoe een auto er in de toekomst uit zou kunnen zien

Het gevolg van al deze toekomstige auto technologieën zou het interieur van auto’s radicaal moeten veranderen. De traditionele dashboard- en instrument displays kunnen worden vervangen door projecties op een raam of gekoppeld aan uw smartphone, terwijl voorstoelen niet langer naar voren hoeven te kijken.

“Het wordt volledig revolutionair”, zegt Miller. “Je zult niet elke dag de frustraties hebben van het pendelen in het verkeer.