
Jaguar Landrover introduceert revolutionair visueel systeem
Jaguar Land Rover maakt oogcontact met nieuw AV-onderzoek 2018-08-29 STUART BIRCH Bekijk galerij » Jaguar Land Rover (JLR) ingenieurs die autonome voertuig (AV) aandrijfsystemen ontwikkelen, werken samen met cognitieve psychologen om te bepalen hoe gebruikers, en met name voetgangers, kunnen worden aangemoedigd om volledig te vertrouwen op nieuwe AV-technologie. Voor deze researchstudie gebruiken JLR-technici een AV met grote, blauwe virtuele “ogen” die een voetganger kunnen volgen, hoewel verwacht kan worden dat een productieversie het doel op een minder letterlijke manier zal bereiken. Het psychologische werk van JLR komt samen met een recent rapport van sommigen in de tech-gemeenschap, waarin wordt gesuggereerd dat van voetgangers wordt verwacht dat ze hun eigen gedrag “herprogrammeren” om de werking van AV’s te vergemakkelijken. Het verhaal wekte nieuwe scepticisme met betrekking tot de vooruitzichten voor AV-inzet op korte termijn als sommige ontwikkelaars geloven dat mensen moeten worden “opgeleid” over hoe ze het best kunnen overleven in de toekomst van automatisch rijden.
Tweerichtingsverkeer “We willen weten of het nuttig is om mensen informatie te verstrekken over de bedoelingen van een voertuig – of dat het simpelweg laten weten van een voetganger voldoende is om het vertrouwen te vergroten”, aldus Pete Bennett, JLR’s Future Mobility Research Manager. Genaamd “trustprocessen”, het werk maakt deel uit van het door de overheid gesteunde Autodrive-project van het Verenigd Koninkrijk. Er zijn tal van andere studies aan de gang om de beste methoden te bepalen om vertrouwen tussen mens en machine te vestigen, sommigen zoeken, zoals JLR’s werk, om te bepalen of het mogelijk is om het oogcontact en andere non-verbale signalen na te bootsen die voetgangers en menselijke bestuurders uitwisselen. JLR gebruikt toegewijde, autonome testvoertuigen – Eye Pods genaamd – uitgerust met geavanceerde vision-systemen om gegevens te verzamelen om te beoordelen hoeveel informatie toekomstige zelfrijdende voertuigen moeten delen met andere weggebruikers (maar vooral voetgangers) om voldoende wederzijds vertrouwen te genereren. Op dit moment, zegt JLR, studies geven aan dat ongeveer tweederde van de voetgangers bezorgd zou zijn over het oversteken van een weg bevolkt door AV’s. Communicatie tussen een voetganger en een conventionele voertuigbestuurder is een combinatie van visie (oogcontact met de bestuurder), snelheid en bewustzijnsbeoordeling. Er is altijd enige wederkerigheid over de acties die beide partijen ondernemen of binnenkort zullen nemen.
De enigszins verontrustende Eye Pods van de testvoertuigen zijn bedacht door een team van ingenieurs op het gebied van geavanceerde technologie die werkzaam zijn in de divisie Future Mobility van JLR. De autonome en dus intelligente pods draaien op een verzonnen straatbeeld in de stad en analyseren constant het gedrag van voetgangers terwijl ze wachten om de weg over te steken. Het bedrijf zei dat het onderzoek Pod voetgangers detecteert – en ernaar lijkt te ‘kijken’, signalen via groene of rode lichten dat het de voetganger heeft geïdentificeerd en tegelijkertijd aangeeft of het stopt bij een zebrapad of waar nodig actie ontwijkt. Maar het knipoogt niet, verzekert JLR.
“Vertrouwensniveaus” voor voetgangers worden continu bewaakt voordat en nadat de Eye Pod in het algemeen visueel contact maakt om uit te zoeken of het voertuig voldoende vertrouwen heeft gewekt dat het voor de voetganger zou stoppen. “Eerdere studies suggereren dat 63% van de voetgangers en fietsers zeggen dat ze zich minder veilig voelen om de weg te delen met een zelfrijdende auto. Veiligheid blijft de eerste prioriteit omdat JLR investeert in zelfrijdende technologie “, aldus het bedrijf. De proef is afgestemd op de langetermijn AV-gerelateerde strategische doelen van het merk: auto’s veiliger maken, mensen kostbare tijd besparen en de mobiliteit voor iedereen verbeteren.
Bennett vult aan: “Het is een tweede natuur om naar de bestuurder van het naderende voertuig te kijken voordat je de weg op gaat. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit zich vertaalt in de meer geautomatiseerde wereld van morgen. ” De proeven maken deel uit van een bredere studie die onderzoekt hoe toekomstige verbonden en autonome voertuigen menselijk gedrag en reacties kunnen repliceren tijdens het rijden. Als onderdeel van het werk zijn meer dan 500 proefpersonen bestudeerd in interactie met de zelfrijdende pods ontworpen door U.K. Autodrive-partner Aurrigo. nHet Autodrive-project is een 3-jarig programma dat tegen het einde van 2018 klaar is en werd opgericht om autonome en verbonden voertuigen te integreren in echte stedelijke omgevingen. De doelstellingen zijn onder meer het laten zien hoe autonome en verbonden voertuigen dagelijkse uitdagingen zoals congestie kunnen oplossen; demonstreren van de commerciële werking van elektrische, zelfrijdende “pods” op stadsschaal en inzicht bieden voor de belangrijkste belanghebbenden en besluitvormers, waaronder wetgevers, verzekeraars en investeerders.