
Klopt mijn kilometerteller wel?
Europees vastgesteld
Vaak wordt de vraag gesteld of de kilometerteller in een auto wel klopt. Het korte antwoord is nee. Auto fabrikanten zorgen ervoor dat de auto altijd aangeeft dat hij iets sneller rijdt dan dat hij werkelijk doet. Dit is om te voorkomen dat hij aangeeft langzamer te rijden dan dat hij werkelijk doet, dit is in de Europese wetgeving verboden.
Rotaties van de banden
Autofabrikanten bouwen in de software van de auto een afwijking op de kilometerteller in. Dit kan oplopen tot een afwijking van wel 10%. De snelheid van de auto wordt gemeten door sensoren die het aantal rotaties bijhouden van de banden. Dit wordt vanuit de fabriek geprogrammeerd met de meegeleverde banden. De snelheidsmeter kan met andere banden een andere snelheid meten, hiervoor is de afwijking ook handig.
Meten hoe hard je rijdt
Om te meten hoe hard je daadwerkelijk rijdt, kun je gebruik maken van locatiebepaling. Gps meet via satellieten de exacte snelheid die gereden worden, zo kun je zien wat de afwijking op jouw auto is.
Gps de nieuwe snelheidsmeter
Het is altijd fijn dat je iets langzamer gaat dan op de teller staat aangegeven. Zeker als je voorbij flitspalen rijdt, dan weet je zeker dat je niet te hard gaat! Toch moet je opletten met moderne auto’s, die de snelheid steeds vaker meten via de gps van het navigatie systeem. Hierom wordt het gas intrappen iets riskanter.
Hoe hard rijdt jouw auto werkelijk als de teller 100km/h aangeeft? Laat het weten in de reacties!