Waarom bandenspanning belangrijk is

We weten allemaal dat het belangrijk is om onze bandenspanningen regelmatig te controleren, maar hoeveel doen dit eigenlijk? Als de zomer aanbreekt en velen van ons de auto en het gezin op langere reizen zullen nemen, is het de moeite waard om snel te bekijken hoe en waarom de druk van de autoband voor ons echt belangrijk is.

Waarom het belangrijk is voor je banden

Hoewel je geweldige online banden aanbiedingen kunt krijgen van leveranciers, wil niemand meer uitgeven aan het vervangen van auto-, fiets- of bestelwagenbanden dan strikt noodzakelijk is. Te weinig opgeblazen banden zullen om twee redenen ongelijk en sneller slijten dan als ze op de juiste druk worden gehouden:

– Ten eerste, als je vanaf de voorkant kijkt naar een te weinig opgeblazen band, zie je dat de buitenste randen, dicht bij de wand van de band, meer contact met het wegdek nemen, terwijl het midden van het loopvlak iets dof lijkt te zijn. Dit betekent dat de randen van het loopvlak niet alleen sneller slijten dan het midden van de band, ze zullen ook sneller slijten dan de hele band zou hebben als deze over de hele breedte van het loopvlak even in contact zou zijn.

– Ten tweede zal de band de neiging hebben om over het wegdek te boenen, vooral in bochten. Dit zal uiteraard meer weerstand en wrijving veroorzaken dan bij een normaal opgeblazen band het geval zou zijn. Dit verhoogt niet alleen de slijtage op zich, het verwarmt ook het oppervlak van de band, waardoor het synthetische rubber compound dat de band heeft geconstrueerd wordt verzacht waardoor de band zelf gevoeliger is voor slijtage, vooral tijdens een langere reis.

Het is ook de moeite waard om in gedachten te houden wanneer je de auto voor de zomervakantie oplaadt, dat al het extra gewicht van invloed is op uw banden. Een controle in het handboek laat zien dat de door de fabrikant aanbevolen bandenspanning hoger zal zijn voor een volledig beladen voertuig. Wat gebeurt er echter als je terugkeert van vakantie en jouw banden nu een hogere druk hebben dan wordt aanbevolen voor een licht beladen voertuig?

Overmatige inflatie kan net zo schadelijk zijn voor de band als te weinig opgepompt. Hier verdampt het midden van het loopvlak in vergelijking met de randen van het loopvlak, wat betekent dat de band niet gelijkmatig slijt en ervoor zorgt dat de banden verslijten voor hun tijd. Het is daarom belangrijk om te onthouden om wat lucht uit de band te laten ontsnappen wanneer uw auto terugkeert naar zijn normale laad configuratie.

Waarom het belangrijk voor je is

Het is allemaal heel goed gelukwensen voor het verkrijgen van goedkope banden deals op het internet, maar het in de gaten houden van je bandenspanning bespaart je meer geld dan alleen door het leven van je banden te verlengen. Hierdoor spender je ook meer aan benzene. Dit raakt u niet alleen in de portemonnee maar schaadt ook het milieu door de emissies van uw voertuig te verhogen. Door uw motor harder te laten werken, voegt u ook mechanische slijtage toe. Al met al, geen goed nieuws voor uw financiƫn.

Het is ook de moeite waard om erop te wijzen dat verkeerd opgeblazen banden een groot effect kunnen hebben op de rijeigenschappen, rijkwaliteit en veiligheid van uw voertuig. Het is duidelijk dat hoe meer het loopvlak van uw band in contact blijft met het wegdek, hoe beter gedragen en hoe veiliger uw auto zal zijn.