Wekelijkse checklist voor onderhoud van voertuigen

Het bezitten van een auto omvat meer dan de wekelijkse vulling bij het tankstation. Preventief onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van een auto, maar verbetert ook de algehele veiligheid van het voertuig en zorgt ervoor dat kleine reparaties kunnen worden opgevangen voordat ze in grote reparaties kunnen veranderen. Als je één uur per week je voertuig laat inspecteren en onderhouden, kan je genoeg tijd hebben om de volgende taken uit te voeren:

Wisserbladen

Ze moeten worden gecontroleerd voordat het regent. Inspecteer de buitenkant van de bladen visueel. Zit al het rubber op het blad stevig en intact? Zo niet, vervang dan onmiddellijk. Giet vervolgens wat water op de voorruit of druk op de ruitenwisserbladen om de ruitenwisservloeistof op de voorruit te verdelen. Controleer de prestaties van de wisserbladen die de vloeistof opruimen. Hebben ze de windscherm efficiënt en met een gelijkmatige verdeling schoongemaakt? Nu factor in rij omstandigheden, was deze simulatie goed genoeg of is het tijd voor nieuwe ruitenwisserbladen? Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor specifieke maten, omdat veel auto’s twee verschillende maten wisserbladen nodig hebben.

Voet pedalen

Het moet worden onderzocht op ongelijkmatige slijtage of ontbrekend rubber. Vaak over het hoofd gezien, kunnen de voetpedalen vuil en ander vuil verzamelen dat het contactvlak tussen schoen en pedaal kan verstoren. Veeg de pedalen schoon en zuig vloermatten op om vuil te helpen verwijderen. Vervang bovendien alle versleten rubberen oppervlakken op pedalen, omdat het onderliggende metaal glad kan zijn in natte of ijzige rij omstandigheden. Vervangingsrubber kan worden gekocht op voertuigspecifieke dealer locaties.

Filters

Er is het oliefilter dat elke drie maanden of 4500 km moet worden vervangen, maar hoe zit het met het luchtfilter? Luchtfilters moeten regelmatig worden gereinigd en volgens de handleidingen van de eigenaar worden vervangen. Bestuurders die pendelen langs onverharde wegen, bouwterreinen of andere vuile / stoffige gebieden, moeten hun luchtfilters wekelijks stofzuigen en vaker vervangen dan de handleidingen suggereren. Het hebben van een schone luchtfilter is net zo belangrijk als het onderhouden van een goede olieverversing / filtervervanging.

Controleer de olie na het inspecteren van het luchtfilter. Noot niveaus, kleur en consistentie. Controleer ook het motorblok op eventuele tekenen van olielekkage en onder het voertuig. Als het voertuig olie lekt, zorg dan dat je meteen een afspraak maakt met een gekwalificeerde monteur om verdere motorschade te voorkomen.

Banden

Vereist zowel interne als externe aandacht. Controleer aan de buitenkant alle banden op tekenen van ongelijke slijtage van het loopvlak, schroeven of spijkers. Als een schroef of spijker wordt gevonden, probeer deze dan niet te verwijderen. Breng het voertuig zo snel mogelijk naar een servicestation voor een platte reparatie / band stekker. Ongelijke slijtage van het loopvlak moet onmiddellijk worden aangepakt om de uitlijning van het voertuig of een andere oorzaak voor de ongelijke slijtage van het loopvlak te fixeren. Laat nooit de banden slijten totdat het strookgedeelte van de band zichtbaar is. Dit is een ongeluk dat nog moet gebeuren.

Roteer de banden om de 19.000 km en inspecteer de interne bandenspanning wekelijks. Als je niet zeker bent van de juiste niveaus van opblazing, kan je ze vinden op de afgedrukte informatie die op de buitenzijde van de band is gestempeld. Vergeet bovendien niet om banden te draaien als dat nodig is. Schakel voor noordelijke duikers seizoensgebonden sneeuwbanden uit met all-weather banden.

Lichaam

Dit omvat het inspecteren van verf, spiegels en verlichting. Wekelijks, inspecteer de verf op tekenen van afpellen, afbrokkelen of bubbelen. Verloren of beschadigde verf moet snel worden gerepareerd om roestvorming tegen te gaan. Spiegels moeten worden gecontroleerd op verf verlies, evenals eventuele interne / externe aanpassingen voor zichtbaarheid van het voertuig. Eindelijk, inspecteer met een partner alle richting-, hoofd-, staart- en remlichten. Vervang alle niet-functionele gloeilampen.

Door deze tips te volgen, zorg je niet alleen voor de veiligheid van jezelf en andere passagiers, maar zorg je er ook voor dat je voertuig een hogere inruilwaarde heeft. Luister dagelijks naar je auto om de “normale geluiden” te kennen en inspecteer hem wekelijks. Zorg er bij reparatie voor dat je documentatie bijhoudt van alle uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden, inclusief ontvangstbewijzen en garanties. Dit zal je voertuig helpen om zijn geschiedenis en gemiddelde jaarlijkse onderhoudskosten te noteren.